O Zorici Selaković,  Blic žena u tekstu pod naslovom ’’Učenje samo za uspeh’’ 

2015 12 27 230336

Zorica Selaković (53) iz Čačka, direktorka je i osnivač „Desserta“. Na tržištu je 22 godine, nadmudrila je sve krize i uspela da postane lider u proizvodnji domaćih torti i kolača. Dobila je prestižne nagrade –najpre „Mišu Anastasijevića“ za naj ženu u biznisu 2008, bila je „žena zmaj“ 2010. godine, predstavljala je Srbiju u brošuri koju izdaje Evropska komisija, ambasadorka je ženskog preduzentništva...

– Kada sam počinjala, gotovo da privatnika nije ni bilo, tek poneka piljarnica – priča Zorica, koja se posle srednje škole zaposlila u ugostiteljskom preduzeću „Morava“. I 17 godina radila kao konobarica.

Dugo je bila jedini radnik u sopstvenoj firmi, kolače je pravila u kuhinji. Pomagale su joj ćerke Marija i Ana . One su spremale namirnice, a Zorica, kad se vrati s posla, počinjala je s mešenjem. Kupaca je vremenom bilo sve više.

– Sećam se kada sam dobila prvu porudžbinu od 20 kilograma. Srce mi je bilo u petama, plašila sam se da neću stići.

Pored svih nepovoljnih ekonomskih uslova, Zorica je doživela i veliki emotivni stres. Razvela se. Sve se okrenulo, borba za imovinu, posao...

– Morala sam da krenem ispočetka – kaže.

I to je pregurala. Danas ima 40 zaposlenih, pogon od 450 kvadrata, a u Čačku zahvaljući njoj radi oko 20 slatkih radionica. Skoro svi ti ljudi prošli su kroz njen pogon, učili posao od nje. Ponosna je na to.

– Nikada ne odustajte kod prve prepreke, put do uspeha je trnovit, ali je zadovoljstvo kada se do uspeha stigne vredno truda.